Stropdassenwinkel.nl by E.L Cravatte
 • Sinds 2004 dé Specialist
 • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
 • Binnen 30 dagen retourneren
 • Óók zakelijk bestellen

Pratt knoop

Als we een top 4 samen mogen stellen van klassieke knopen, dan behoort deze daar zeker tussen. Het is een all time favorite stropdassen knoop waar je veel plezier aan zult beleven als je hem eenmaal in je vingers hebt. Het is een veelzijdige knoop (want vrijwel elke stropdas komt tot zijn recht met deze knoop) en daarnaast is hij niet eens zo heel moeilijk. Investeer een paar minuten van je tijd om deze knoopvariant te oefenen en je hebt er de rest van je leven plezier van!

Pratt 001 

Pratt knoop (Shelby knoop) knopen 

Pratt 1

 1. Hang de stropdas rond de kraag met de achterzijde naar voren gericht, het brede deel aan de rechterkant en het smalle deel iets boven navelhoogte. De exacte hoogte is afhankelijk van het postuur en de dikte van de stropdas. Alleen het brede gedeelte gebruiken we bij het knopen van de stropdas.
  Pratt 2
 2. Kruis het brede deel horizontaal achter het smalle deel van de stropdas langs.
  Pratt 4
 3. Trek het brede gedeelte omhoog.
  Pratt 5
 4. Steek door de opening langs de hals en trek vervolgens naar links.
  Pratt 6
 5. Sla voorlangs over de knoop heen naar de rechterkant.
  Pratt 7
 6. Trek het brede deel omhoog langs de hals.
  Pratt 8
 7. Steek door de lus aan de voorzijde van de stropdas.
  Pratt 9
 8. Trek de knoop aan door het brede deel naar beneden te trekken en plaats de knoop naar wens.

 

https://www.youtube.com/watch?v=t1fM7NNL9Xc 

 • Resultaat: Qua grootte is hij even groot als de halve Windsor. Het is een mooie, klassieke knoop met een vrijwel symmetrische vorm.
 • Wanneer dragen: Eigenlijk is deze knoop voor vrijwel alle stropdassen en gelegenheden geschikt. Alleen bij heel dikke stropdassen zouden wij hem niet adviseren. 
 • Moeilijkheidsgraad: *** (eigenlijk 2,5 op 5)

 

Achtergrond Pratt knoop

De Pratt knoop (ook well Shell knoop of Shelby knoop) is vernoemd naar Jerry Pratt (een lid van de Amerikaanse Kamer van Koophandel en uitvinder), die deze knoop populair maakte en vrijwel dagelijks droeg. In 1986 zag de toen 92-jarige Jerry Pratt dat de televisie reporter Don Shelby deze knoop zo slecht knoopte, dat deze knoop in de volksmond nu nog ook wel de Shelby knoop wordt genoemd. De knoop wordt voor het eerst gepubliceerd in de New York Times en de Daily Telegraph in 1989 en kreeg wereldwijde bekendheid.

Voordat Pratt prominent zou worden, werd deze knoop al gedragen onder de naam van omgekeerde halve Windsor, ten tijde van de tweede wereldoorlog. Een misleidende term, want deze knoop is alles behalve omgekeerd aan de halve Windsor.

De bretels die ik heb besteld bij de bretelswinkel beviel erg goed. Ik kan niet anders zeggen dan perfecte service. De levering is ook supersnel.

Robert Brouwer
Ik ben heel tevreden met mijn bretels. Doordat ik wat aan de zware kant ben, blijven broeken niet echt zitten als ik een riem draag. Vaak moest ik een riem best strak trekken, waardoor het ging imiteren op mijn lichaam. Dit is allemaal verleden tijd met bretels. Het zit een stuk comfortabeler én het kleed me beter af. Win-win! Wat ik heel fijn vond bij deze winkel, is het brede aanbod aan kleuren en printen van de bretels.

Kortom, zeer tevreden.
Richard van Romunde
Snel geleverd, prima kwaliteit, kortom: goed!
Paul Sanders
Mooie das snel geleverd
Ruud Habraken

Perfect!!

Luuk Brok
Erg blij met mijn aankoop! Mooie twilly die makkelijk knoopt, en blijft erg goed zitten. Ook supersnelle bezorging, helemaal top :)
Jet

Betaal veilig online

×