Stropdassenwinkel.nl by E.L Cravatte
 • Sinds 2004 dé Specialist
 • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
 • Binnen 30 dagen retourneren
 • Óók zakelijk bestellen

Pratt knoop

Als we een top 4 samen mogen stellen van klassieke knopen, dan behoort deze daar zeker tussen. Het is een all time favorite stropdassen knoop waar je veel plezier aan zult beleven als je hem eenmaal in je vingers hebt. Het is een veelzijdige knoop (want vrijwel elke stropdas komt tot zijn recht met deze knoop) en daarnaast is hij niet eens zo heel moeilijk. Investeer een paar minuten van je tijd om deze knoopvariant te oefenen en je hebt er de rest van je leven plezier van!

Pratt 001 

Pratt knoop (Shelby knoop) knopen 

Pratt 1

 1. Hang de stropdas rond de kraag met de achterzijde naar voren gericht, het brede deel aan de rechterkant en het smalle deel iets boven navelhoogte. De exacte hoogte is afhankelijk van het postuur en de dikte van de stropdas. Alleen het brede gedeelte gebruiken we bij het knopen van de stropdas.
  Pratt 2
 2. Kruis het brede deel horizontaal achter het smalle deel van de stropdas langs.
  Pratt 4
 3. Trek het brede gedeelte omhoog.
  Pratt 5
 4. Steek door de opening langs de hals en trek vervolgens naar links.
  Pratt 6
 5. Sla voorlangs over de knoop heen naar de rechterkant.
  Pratt 7
 6. Trek het brede deel omhoog langs de hals.
  Pratt 8
 7. Steek door de lus aan de voorzijde van de stropdas.
  Pratt 9
 8. Trek de knoop aan door het brede deel naar beneden te trekken en plaats de knoop naar wens.

 

https://www.youtube.com/watch?v=t1fM7NNL9Xc 

 • Resultaat: Qua grootte is hij even groot als de halve Windsor. Het is een mooie, klassieke knoop met een vrijwel symmetrische vorm.
 • Wanneer dragen: Eigenlijk is deze knoop voor vrijwel alle stropdassen en gelegenheden geschikt. Alleen bij heel dikke stropdassen zouden wij hem niet adviseren. 
 • Moeilijkheidsgraad: *** (eigenlijk 2,5 op 5)

 

Achtergrond Pratt knoop

De Pratt knoop (ook well Shell knoop of Shelby knoop) is vernoemd naar Jerry Pratt (een lid van de Amerikaanse Kamer van Koophandel en uitvinder), die deze knoop populair maakte en vrijwel dagelijks droeg. In 1986 zag de toen 92-jarige Jerry Pratt dat de televisie reporter Don Shelby deze knoop zo slecht knoopte, dat deze knoop in de volksmond nu nog ook wel de Shelby knoop wordt genoemd. De knoop wordt voor het eerst gepubliceerd in de New York Times en de Daily Telegraph in 1989 en kreeg wereldwijde bekendheid.

Voordat Pratt prominent zou worden, werd deze knoop al gedragen onder de naam van omgekeerde halve Windsor, ten tijde van de tweede wereldoorlog. Een misleidende term, want deze knoop is alles behalve omgekeerd aan de halve Windsor.

Het ruime assortiment biedt genoeg mogelijkheden voor een afgewogen keuze. De bezorging was ook goed, keurig verpakt en op tijd geleverd. Omdat dit niet de eerste positieve ervaring is, blijf ik bij E.L. Cravatte uitkomen en dit kan ik iedereen van harte aanbevelen.

Gerrit
precies zoals het hoort! goede bretels, op tijd geleverd en conform verwachting!
Hein Langendijk

Super mooie strik. Wij weten dat het een kinderstrik is maar wij gebruiken de strik voor ons hondje. Onze Woezel mag namelijk de ringen brengen naar zijn honden papa en mama. Zo ziet hij er op zijn best uit

Willeke
Prima product en zeer vlotte levering
Age
Mooie kwaliteit stropdassen en pochets. Goede service!! Kleur van de bestelde stropdas en pochet kwam niet overeen met de jurk. Kon het keurig ruilen en snelle levering.
Anne Burggraaf
Groot assortiment en snel geleverd, zeer goed.
Lucas

Betaal veilig online

×