We laten je graag kennis maken met de wereldwijd meest populaire stropdas knoop: de dubbele Windsor. Ook wel kortweg Windsor genoemd. Hij geeft een prachtig volume en zorgt voor een krachtige uitstraling, kortom een echte statement knoop die standaard tot jouw knoopuitrusting zou moeten horen.
1. Hang de stropdas rond de kraag met het brede deel aan de rechterkant en het smalle deel iets boven navelhoogte. De exacte hoogte is afhankelijk van het postuur en de dikte van de stropdas. Alleen het brede gedeelte gebruiken we bij het knopen van de stropdas.
2. Sla het brede deel horizontaal over het smalle deel van de stropdas.
3. Steek het brede deel omhoog en door de lus rond de hals.
4. Trek het brede uiteinde naar links beneden.
5. Breng het brede deel achter de knoop en haal het diagonaal naar rechts.
6. Trek het brede gedeelte omhoog.
7. Haal het brede deel over de bovenkant langs de hals naar rechts beneden.
8. Breng het brede deel horizontaal over de voorkant van de knoop naar links.
9. Trek het brede deel omhoog langs de hals.
10. Steek door de lus aan de voorzijde van de stropdas.
11. Trek de knoop aan door het brede deel naar beneden te trekken en plaats de knoop naar wens.
https://www.youtube.com/watch?v=NoY1W6hoCro
De meeste mensen weten dat deze dubbele knoop vernoemd is naar de hertog van Windsor, maar wat de meeste mensen niet weten is dat deze beste man de knoop zelf nooit heeft gedragen. De hertog was weliswaar een liefhebber van dikke knopen, maar hij had een ander trucje om volume te bewerkstelligen. Hij liet zijn stropdassen in een hoge zijdebinding (veel zijde per cm2) uitvoeren en van een extra dikke voering voorzien. Het neefje van de hertog, Lord Lichfield, heeft in de jaren 60 tevergeefs geprobeerd de mythe te ontkrachten, door de hertog te fotograferen terwijl hij zijn das knoopte. Grappig feitje: de das komt goed tot zijn recht bij een Widespread boord. Deze kraagvorm word ook wel Windsor boord genoemd en die term is dan weer wel afkomstig van de hertog van Windsor. Hij was dol op deze kraag variant.