Hoe draag je een stropdas?
De kans is groot dat je twintig en something bent als je dit artikel leest. En waarschijnlijk heb je binnenkort ofwel een speciale gelegenheid als een bruiloft of chique feest of ga je binnenkort voor het eerst solliciteren. Hoe het ook zij, je hebt nog nooit eerder van je leven zo’n lapje stof om de hals geknoopt, dus je bent naarstig op zoek naar een paar goede tips in vogelvlucht. Kun jij ook weer verder met je leven.
Breedte stropdas
Nog geen keuze voor een stropdas gemaakt? Let dan eerst even op je postuur. Hoe breder je postuur, hoe beter een bredere stropdas tot zijn recht komt. Bij mannen met een slank of gemiddeld postuur staat een smalle das ook geweldig. De gemiddelde stropdassenbreedte ligt tegenwoordig op 7,8 cm.
Lengte stropdas
De gemiddelde Nederlandse man heeft genoeg aan een stropdas met een lengte van zo’n 150 cm. Zorg dat hij na het knopen de bovenkant van je riem licht aan raakt als je goed rechtop staat.
Knopen
Een uitstekende beginnersknoop is de Four in hand. Relatief eenvoudig en komt bij veel stropdassen en overhemdboorden goed tot zijn recht. Houdt je van meer volume en draag je een wide spread kraag, kies dan voor de Windsor knoop. Is je dat wat teveel maar houdt je wel van elegantie, dan valt de halve Windsor wellicht bij jou in de smaak. Lees hier alles over je stropdas knopen.
Materiaal
De meest populaire materiaalsoort voor stropdassen is zijde. Dat is niet zo vreemd want een zijden stropdas bezit een rijke uitstraling, heeft een subtiele glans en ligt soepel en zacht in de hand. Polyester neemt een goede tweede plek in, vooral bij beroepen waarbij de stropdas intensief gedragen wordt (horeca, buschauffeurs, beveiligers) is polyester aan te raden, omdat deze stof goed tegen een stootje kan. Modebewuste mannen die graag af willen wisselen, hebben ook de keuze uit linnen, gebreide en wollen dassen. Is een stropdas glad geweven, dan wordt de stof satijn genoemd. Zo heb je satijn-zijde en satijn-polyester. Wil je graag een stropdas bedrukken, bijvoorbeeld met het logo van je vereniging dan leent een satijn stropdas hier uitstekend voor. Lees meer over stropdassen met logo.
Wollen retro das met blauw/bruine ruit. Check hier onze wollen stropdassen.
Kleuren
Veilige kleuren zijn donkerblauw en bordeaux. Voor een smalle stropdas is daar zwart. Wil je wat meer buiten de gebaande paden gaan, experimenteer met beige of lila stropdas. Zolang jij een rustige basis draagt, dus een wit overhemd en donker pak of misschien gewoon een goede jeans, kun je vrijwel alle kanten met je stropdas op. Lees meer over het maken van combinaties bij hoe combineer ik een stropdas?
Gelegenheden
Over het algemeen geldt dat bij chique en formele gelegenheden een stropdas prima op zijn plaats is. Bij zeer formele, plechtige en ceremoniële events kies je liever voor een vlinderdas. Voor de rest kan een stropdas altijd, zolang jij zin hebt om er één te dragen. Bijvoorbeeld een zacht wollen exemplaar naar school, een casual gebreide das naar een borrel, een degelijke zijden business stropdas naar kantoor, een gedistingeerd grijs exemplaar naar een begrafenis of een opvallend model naar een bruiloft.
Merken
Op Stropdassenwinkel.nl voeren wij ons betaalbare huismerk E.L.Cravatte. Een betaalmerk eigentijds merk dat staat voor kwaliteit en een zeer ruime keuze in modellen, kleuren en materiaalsoorten. Daarnaast vindt je bij ons luxe Italiaanse merk Profuomo, voor modebewuste mannen met een wat ruimer budget die zich graag willen onderscheiden. Ook bij H&M, Hema, bijenkorf, WE, Hugo Boss, Zalando en Wehkamp kun je mooie heren stropdassen scoren. Van betaalbaar tot exclusief. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de stropdas is, hoe dikker zijn voering, hoe steviger hij in de hand ligt, hoe beter zijn afwerking, hoe luxer de materiaalsoort (geen polyester maar zijde), en hoe groter de kans dat je een A merk in de handen hebt. A merken zijn meestal creatiever als het gaat om dessins en ludieke patronen.