Stropdassenwinkel.nl by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Ma t/m vrij voor 16.00 besteld, de volgende dag in huis
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen

De stropdas

De Stropdas

De stropdas! Meer dan een mode statement! 

De stropdas is een van de weinige accessoires voor de man. Stroppen vind je in allerlei kleuren, designs, patronen en breedtes. Ben je op zoek naar een stropdas en ben je benieuwd naar de laatste trends op stropdassen gebied? Waar komt de das vandaan, sinds wanneer wordt hij gedragen en waarom is hij nog steeds immens populair? Het verhaal achter de stropdas, inclusief de bekendste stropdassenknopen, lees je hier.

 

Herkomst van de stropdas

Het woord 'stropdas' komt van het Franse woord Cravate. Cravate stamt af van het woord 'Croate'. Kroatische soldaten die in de zeventiende eeuw als huurlingen in Frankrijk vochten, droegen de eerste 'stropdassen'. Dit waren destijds halsdoeken die de soldaten kregen van hun vrouwen tijdens het afscheid nemen. Napoleon, naar het schijnt een liefhebber van mode, maakte deze halsdoek/ stropdas populair. Zie ook de geschiedenis van de stropdas.  

Het uiterlijk van de stropdas

Sindsdien zien we de stropdas in alle tijdsperioden terugkomen. Afhankelijk van het modebeeld is de stropdas breed, smal, kort, lang, kleurrijk of sober. Tegenwoordig is een stropdas ca. 8 cm tot 8,5 cm breed. Ook de skinny ties (uit de jaren zestig) bepalen het modebeeld. Dit zijn smalle stropdassen met een breedte van 4 tot 7 cm. Ooit droegen mannen zelfs stropdassen van 12 cm breed! 

Het dragen van een stropdas

Waarom is de stropdas na 200 jaar nog steeds populair? De stropdas is een van de weinige sieraden voor de man. Hang 2 pakken, 5 overhemden en 15 stropdassen in je kast en je kunt eindeloos variëren. Daarnaast dwing je met een stropdas een zekere mate van respect af, een stropdas zorgt voor een professionele en verzorgde uitstraling.

Het knopen van een stropdas

Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor het knopen van een stropdas. De Four in Hand knoop is de meest doorgegeven knoop van vader op zoon. Daarnaast zijn de enkele Windsor en de dubbele Windsor knoop een geliefde knoop bij veel mannen. Deze knopen zijn overigens geen broertjes van elkaar, sterker nog, de knopen lijken niet eens op elkaar. Ook de Manhattan en de Pratt knoop zijn populaire en veel gebruikte knopen.

De stropdas en zijn eigenaardigheden.

Wist je dat voor 1 stropdas maar liefst 110 zijden wormen nodig zijn? En dat de strepen van Amerikaanse stropdassen naar beneden lopen, in plaats van naar boven zoals bij de Nederlandse stropdassen? Lees meer over de eigenaardigheden van de stropdas.  

De exclusieve stropdas.

Draag Luxe exclusieve stropdassen van de Italiaanse merken Profuomo, Progetto en E.L.Cravatte  om extra  stijlvol voor de dag te komen. De kwaliteit van deze dassen zijn van  eersteklas Italiaanse zijde en voorzien van een stevige, soepele binnenvoering en jacquard tegenvoering. 

 

Bekijk ook

Bestelling is prima ontvangen!
Willem Stroo
Goede kwaliteit strik en bijbehorend pochet,snel geleverd via normale post
Laurens
Snelle levering. Bretels van hoogstaande kwaliteit.
Pieter Kersten
Solide bretels
Sjouke Visser

mooie stropdas voor een nette prijs

Leo Smit
De kwaliteit van de bretels is erg goed!
Alles werd netjes en snel geleverd, daarnaast was alle relevantie informatie vanuit Bretelswinkel.nl duidelijk geleverd.
aarnaud Vries

Betaal veilig online

×